2011. február 21., hétfő

Gyors téli borsóleves

Az ötlet apanagymamáé. Nemrégiben volt nálunk, és feltettem neki a kérdést, mit is kezdhetnék azzal a regiment fagyasztott Francia saláta alappal, amit egy hirtelen ötlettől vezérelve apa szerzett be kb. 2 hónapja. Csücsültek a fagyasztóba, és nézegettem néha, valami levest kellene belőle, de pont a borsó leves nem jutott eszembe. Pedig adja magát.

Hozzávalók:

- kis fej vöröshagyma
- 1-2 ek olaj
- 1 zacskó (450gr-500gr) fagyasztott Franciasaláta alap
- 4 kisebb v. 2 nagy burgonya
- 1 kisebb csutak (fél csokor petrezselyem- és fél csokor zellerlevél összekötve), lehet fagyasztott is
- só
- 1 teáskanál őrölt paprika
- pici őrölt bors
- kb. 2,5 l víz
- aki szereti tehet bele ételízesítőt, de akkor nem kell só, vagy csak kevesebb én nem használom, csak nagyon ritkán

Levesbetétnek nokedli:

- 1 tojás
- liszt amennyit felvesz, hogy lágy tésztát kapjunk
- pici só

Elkészítés:

Leves:
A fagyasztott zöldséget egy szűrőbe, és öntsük le forró vízzel, majd hagyjuk lecsepegni.

Egy 5 literes fazékba tegyük fel a tűzre az olajat és pirítsuk meg benne az apró kockára vágott hagymát. Öntsük rá a zöldséget és erős tűzön pirítsuk 2-3 percig, majd öntsük fel vízzel. Tegyük bele a kis kockákra vágott burgonyát, a fűszereket, a csutakot :-).

Ha felforrt, vegyük le takarékra, és ha, ha megfőtt az összes zöldség, szaggassuk bele a tésztát , ha szeretjük. Hagyjuk hogy felforrjon, és már kész is van.

Levesnokedli:

-1 tojás (fél is elég, ha aznap sütök kifliket, akkor a kenésből megmaradtat szoktam használni)
- annyi liszt, amit felvesz, kb 4 ek.

A tojást egy mélytányérba teszem, összekeverem a sárgáját és a fehérjét, teszek bele kicsi sót, és kanalanként a lisztet, hogy lássam, mennyi is kell bele. Olyan sűrűre szoktam keverni, hogy egy kanállal könnyedén beleszaggathassam a levesbe, vagy a nokedliszaggatón keresztül, szinte átfollyon.

Igazából tovább tartott leírni, mint megcsinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése