2012. június 22., péntek

2012/03 - Réteges karfiol

Ez egy húsmentes változat, és kivételesen nagyon finomra sikerült, ezért örökítem meg :-)

Hozzávalók:

- 15 dkg rizs (tasakos is lehet)
- 2 marék kifejtett zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 közepes fej karfiol
- 2-2,5 dl folyékony tejföl, vagy krémföl
- 1 kk őrölt pirospaprika
- őrölt bors
- só
- olaj
- ételizesítő (opcionális)

Elkészítés:

Feltesszük a risznek a vizet.
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és ételizesítős (vagy sós) vízben roppanósra, félpuhára főzzük.
Eközben biztosan felforrt a rizs vize, beleteszünk egy pici sót és a rizst. Megfőzzük.

Elkészítjük a zöldborsót. Egy-két ek. olajon megpirítunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a zöldborsót, rátesszük a sót és pár percig pirítjuk. Ezután megszórjuk  a pirospaprikával, ízlés szerint őrölt borssal és még egy percig állandó keverés mellett lassú tűzön pirítjuk. Elzárjuk alatta a gázt, és lefedve állni hagyjuk, amíg a karfiol és a rizs elkészül.

Egy kisebb tepsit, vagy tűzálló edényt vékonyan kiolajozunk, alulra tesszük a leszűrt lecsöpögtetett rizst, rá a zöldborsót, arra pedig a leszűrt karfiolt.

Végül meglocsoljuk a sóval elkevert folyékony tejföllel (fontos, hogy ne sűrű legyen, mert akkor nem tud a karfiolok közé folyni. Ha nagyon sűrű, tegyünk bele egy kanál joghurtot).

Forró (180-200 fokos) sütőben addig sütjük, amíg rózsaszínre pirul a teteje. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése