Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
5 dl tejszín
5 dl tej
1/2 rúd vaníliarúd
5 dkg cukrozatlan kakaópor (legalább 30%-os), vagy 10 dkg 70%-os étcsoki (ekkor a meleg tejes-tejszínes keverékbe tesszük bele, apróra törve)
Elkészítés:
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a kakaóporral. Közben a tejszínt és a tejet a vaníliarúddal feltesszük főni. Nem forraljuk! Mielőtt forrni kezdene, levesszük a tűzről. Óvatosan adagolva és folytonosan kevergetve hozzáöntjük a tojásos-cukros-kakaós keverékhez. Jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre.
Besűrítjük folytonos kevergetés mellett. AMikor már kezd sűrűsödni, mérsékeljük a lűángot, nehogy felforrjon, mert akkor a tojások kicsapódnak és az egész tönkremegy. Ha besűrűsödött (mint a puding), zárjuk el alatta a gázt (egyebet) és még kicsit keverjük. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtóbe, hogy jól lehűljön (kb. 1 óra), azután az előre lefagyasztott fagyigép tartályába és kb. 45-60 percen kerszetül dolgoztassuk a gépet. Vagy fagyasztóba a cuccot és 20 percenként kézi mixerrel keverjük át. Kb. 3x.
Adagoljuk és együk meg. Ha nem elég krémes, akkor szedjük ki a gépből egy műanyag edénybe és 20 percre tegyük a fagyasztóba. Lehet enni.
Nagyon finom, békebeli csokifagyi, csak sokáig tart elkészíteni. Ezért reggel kezdtem, délután már ehetük is. Kb. 1,5 liter lesz belőle és kb. 500,- Ft-ba kerül (ha kakóporral és nem csokival csináljuk), viszont sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése