2012. január 24., kedd

2012/01 - Karalábéleves vajgaluskával

Nem rajongtam érte gyerekkoromban. Sőt, kifejezetten utáltam, ezért nem is csináltam még sosem. Na jó, az is igaz, hogy nekem menzás emlékeim vannak erről az ételről...

De most volt otthon három gyenge, középnagy fehérkaralábém. Nagyon nem tudtam vele mit kezdeni, de nem akartam azt sem, hogy tönkremenjen. Ezért, elővettem Horváth Ilona szakácskönyvét, és megkerestem benne a receptjét. 

Meg is találtam és ígéretesnek tűnt, ezért kicsi változtatással belefogtam. A változtatás csak annyi.hogy egy kis fej hagymát vágtam alá.

Karalábéleves

Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 közepes fehérkaralábé (a lila is jó, csak kicsit markánsabb az íze, és ritkábban lehet mostanában kapni)
- 1 csapott evőkanál ételízesítő (sajnos enélkül nem esznek meg szinte semmit :-(()
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- olaj

Elkészítés:
A karalábét megpucoljuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, max. 1 cm X 1 cm-esek legyenek. A megtisztított hagymát is felkockázom, és a forró olajon megdinsztelem. Azután hozzáteszem a karálábékockákat is és meghintem az ételízesítővel. Fedő alatt majdnem puhára párolom. Ekkor meghintem a liszttel, összekeverem és még egy-két percig pirítom, majd felöntöm kb. 1,5-2 liter vízzel. Beleteszem a felaprított petrezselymet is, és amíg felfő elkészítem a vajgaluskát. Dúsíthatjuk még felkarikázott virslivel is, de nálunk azt nem mindenki szereti, ezért kihagyom.

Vajgaluska

Hozzávalók:

- 1 egész tojás
- 3 dkg vaj vagy margarin
- liszt, amennyit felvesz

A tojást a puha vajjal, vagy margarinnal kikeverjük, és hozzáadagolunk folytonos keverés mellett annyi lisztet, hogy keményebb galuskatésztát kapjunk. Vizes (én a levesbe mártom a kanalat mindíg) kanállal a forró levesbe szaggatjuk. Nagyon picit kb 1 percig főzzük, és kész. Lehet tálalni.

Tálalás:

1. változat: Kiszedjük, és megesszük
2. változat: 1 ek. tejfölt teszünk a tányérra, és arra szedjük a levest.
3. változat: 1 ek tejföl, és 1 ek. reszelt trappista sajt kerül a tányér aljára és arra szedjük rá a forró levest.

Mindhárom változat finom, csak ajánlani tudom. Olyan gyorsan fogyott el, hogy kép nem is készült róla. Az majd legközelebb.

Jó étvágyat!

U.I.: Semmi köze, a menzán megszokott karalábéleveshez. Két külön világ.

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon tetszik a blogod. Itt ragadtam olvasni. Jó ötleteket kaptam. Köszi!
    Folytasd!

    Hédi

    VálaszTörlés
  2. SZia!

    Köszönöm a biztatást, folytatni fogom :-)

    VálaszTörlés