2011. július 25., hétfő

Aludtej, túró készítése, és mit is kezdjünk a visszamaradt savóval?

A legfontosabb, hogy aludtejet csak nyers, értsd. nem bolti tejből tudunk készíteni. Nevezhetjük termelői tejnek is nyugodtan.

Aludtej:
Kiteszzük a lefölözött tejet egy edénybe ( ha csak enni akarjuk, akkor műanyag, vagy üvegedénybe is lehet), amibe utána melegíteni is tudjuk és hagyjuk aludni 1,5-2 napot. Ha melegebb van, akkor 1 nap is elég szokott lenni. Sűrű, nagyon finom, talán a leginkább a kefírhez hasonlítható állagú tejterméket kapunk, de ízre sokkal enyhébb lesz. Elvileg ha üvegbe altatjuk, ekkor már látszik, hogy a sűrű aludtej elválik a savótól, de nekem egyben van az egész és nagyon finom. 

Túró:
Az aludtejből készül, méghozzá úgy, hogy feltesszük takaréklángra abban az edényben, amelyben megaltattuk. Lassan melegítjük, közben óvatosan kevergetve, hogy nagyon ne törjük össze, mert akkor nagyon morzsalékos lesz a túrónk. Látni fogjuk, hogy lassan elválik a savó a sűrűbb alkotóelemtől, ami pedig lassan összkapódik, hogy anyukám szavaival éljek megfonnyad :-)

Ne fonnyasszuk nagyon meg, mert akkor nagyon száraz, élvezhetetlen terméket kapunk. Mikor úgy látjuk, hogy elkészült, leszűrjük.

Én tésztaszedőkanálon keresztül szoktam, és aztán hagyom alaposan lecsepegni. Ha nagyon meleg van, inkább tegyük hűtőbe.

A savót mindenképpen fogjuk fel, mert sok mindenre lehet felhasználni. Pld. süthetünk vele (ugyanúgy, mint az íróval), savanyíthatunk vele habart ételeket, ecet és citromlé helyett. Olvastam olyat, hogy jégkockatartóba is lefagyasztható és később is felhasználható így.
És házi kozmetikumként is használhatjuk. Apanagymama szerint jót tesz a bőrünknek, ha megmosakszunk benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése