2013. július 9., kedd

2013/07.-Cukkinis lasagne

Cukkiniszezon van, és mivel a férjem hósmenetesen eszik, ilyenkor az egyik fő zöldségféle amit használok. Sajnos a paradicsomjaim még zöldek, pedig már alig várom, hogy ehessünk belőlük. Így mivel még volt itthon szárat lasagne lapom, amit fel kellett már használni és aránylag sok cukkini is, meg felbontott paradicsomlé (házi) a hűtőben, az alábbi étek született vacsorára.

Hozzávalók:

- Kb. 9-10 db száraz lasagne lap
A raguhoz:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 db közepes cukkini (nekem az egyik sárga, a másik zöld csíkos volt most, hogy színesebb legyen)
- 2 nagyobb fej gomba (elhagyható, de most volt itthon éppen)
- 2,5 dl házi, sűrű paradicsomlé, vagy 2 nagy apróra kockázott paradicsom
- 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- olaj
- őrölt pirospaprika
- frissen őrölt feketebors
- só

Besamell mártás:
- 6 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg reszelt saj
- só
- fehér bors
- őrölt szerecsendió
- 1 tojás sárgája

Elkészítés:

Ragu:

A felkockázott olajon megpirítjuk a hagymát, majd megfuttatjuk a fokhagymát és rátesszük a felkockázott cikkinit és gombát. Pár percig pirítjuk, majd sózzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, fűszerezzük és fedő alatt kb. 20 percig pároljuk.

Besamel:

A vajon megpirítjuk a lisztet, majd apránként hozzáöntjük a forró tejet. Közben folyamatosan csomómentesen keverjük, ha szükséges, habverővel. Befűszerezzük, és 4-5 percig forraljuk. Végül belekeverjük a reszektsajtot.

Összeállítás:

A sótőt előmelegítjük180 fokra. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, vagy kivajazunk. Lefektetünk 1 sor tésztát, besamell megy rá, majd a ragu, megint besamell, tészta, ragu, tészta, a tetejére a maradék (kb 1 dl) besamellt öntjök, amelybe 1 tojás sárgáját belekevertünk. Mehet a sütőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése