2012. szeptember 30., vasárnap

2012/10. Sajtos-padlizsános burgonyagratin

Ez az egyik kedvencünk, amíg lehet kapni padlizsánt, így ősszel is készítem. Nyáron cukkiniből készül, és azzal is verhetetlen.

Hozzávalók:

- 5 dkg vaj
- 1 púpozott ek. liszt
- 3 dl tej
- só, frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg füstölt sajt
- 50 dkg nagyobb szemű burgonya
- 3 szál sárgarépa
- 2 db nagyobb szemű paradicsom
- 2 közepes padlizsán, vagy cukkini (vegyesen is lehet)
- olívaolaj

A zöldségeket megmossuk, a padlizsán és paradicsom kivételével megtisztítjuk, újjnyi szeletekre vágjuk.

Elkészítjük a besamelt:
A vajon megfuttatjuk a lisztet, apránként, folytonos kevergetés mellett beleöntjük a tejet, besűrítjük. Ha besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk, beletesszük, az apróra vágott fokhagymát, végül a reszeltsajtot és alaposan összekeverjük.
étegezzük a felszeletelt zöldségeket
Egy tűzálló tálat vékonyan kiolívaolajozunk, és belerétegezzük a zöldégeket: burgonya, padlizsán, sárgarépa, paradicsom, megsózzuk, majd a besamel 1/3-át rákenjük. Megint egy réteg következik, sózás, majd a besamel második harmada, majd a tetejáre egy réteg burgonya éa a maradék besamel kerül.

Előmelegített sütőben 200-220 fokon 25-30 percig sütjük (csináljunk tűpróbát).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése