2013. április 23., kedd

2013/05. - Medvehagyma-krém leves

Rákattantam erre a finom fűszernövényre, az-az igazság és még van belőle nagyon sok, a következő napokra is.

Ez a krémleves ődítő, és a hagymára érzékenyek is ehetik, az anyósom letesztelte, semmi baja nem volt tőle. Azért csak óvatosan az epések!

Hozzávalók:

- 1 kis fej vöröshagyma
- 25 dkg medvehagyma
- 2 közepes burgonya
- 2 dl tejszín
- olaj
- 1 ek liszt
- 1,5 l zöldség-, vagy húsalaplé (esetleg víz + leveskocka)
- só
- őrölt bors

Elkészítés:

A kis fej vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, a nagyobb darabokra vágott medvehagymát rádobjuk, megfonnyasztjuk, majd a megpucolt és kockára vágott burgonyát is rátesszük és fedő alatt, többször megkeverve (nehogy leégjen), néhány percig pároljuk.
Ezután liszttel meghintjük, még egy-két percig folytonos kevergetés mellett pirítjuk. Felengedjük az alaplével, sózzuk, felforraljuk és mikor a burgonya puhára főtt, levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk állni, hűlni.
Merülő mixerrel pürísítjük, majd vissza tesszük a tűzre, felengedjük a tejszínnel, borsozzuk, hagyjuk felrottyanni. Megkóstoljuk, utánfűszerezzük és már el is készült.
Vajas krutonnal, vagy olívás-pirított baquettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése